Amptec
Een lumineuse en akoestische oplossing voor de Kamer

30-09-2022

De Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers, gevestigd in het imposante neoklassieke regeringsgebouw in Brussel, lijdt al jaren onder een vreselijke akoestiek. Hoewel de zaal prachtig is, is het een uiterst uitdagende omgeving voor spraaktoepassingen - veel harde oppervlakken en een indrukwekkende koepel weerkaatsen de geluidsgolven naar het midden van de zaal. De Belgische regering schreef een openbare aanbesteding uit om deze en andere problemen in de zaal aan te pakken. De integrator schakelde Amptec in om de akoestische problemen in de Kamer te analyseren en op te lossen, met als absolute doel het verbeteren van de spraakverstaanbaarheid zonder het klassieke karakter van de Kamer te verstoren. Amptec nam het projectmanagement in dit proces voor haar rekening. 
 
Grondige analyse
Na een gedetailleerde 3D-meting en analyse van de volledige ruimte werd al snel duidelijk dat, hoewel een akoestische behandeling essentieel was, de architecturale beperkingen van het gebouw impliceerden dat dit niet zou volstaan. Daarom stelde Amptec een tweeledige oplossing voor met in eerste instantie een akoestische behandeling, ondersteund door een nieuw audiosysteem dat midden 2023 wordt opgeleverd. Amptec organiseerde wekelijkse vergaderingen met de partners, medewerkers en de Kamer om ervoor te zorgen dat het project op schema bleef.
 
Akoestische behandeling
De akoestische behandeling bestaat uit witte absorberende panelen tegen de achterwanden. Voor de panelen ter hoogte van het balkon maakte Amptec foto's van de marmeren gevel en bestelde ze als printbare panelen zodat ze niet opvallen in de klassieke omgeving.
 
Lumineuse wolken
Het reflectieprobleem oplossen dat werd veroorzaakt door de koepel was een moeilijkere uitdaging. Painting With Light maakte in opdracht van Amptec een ontwerp voor akoestische wolken met geïntegreerde energiezuinige verlichting, die de oude halogeenverlichting van de ruimte moet vervangen. De akoestische wolkenstructuur met drie niveaus, die aansluit bij de ronde structuur van de koepel en de Kamer zelf, is zowel esthetisch als efficiënt. Amptec schakelde Lux Lumen in voor het ontwerp en de bouw van het frame, dat vervolgens beide bedrijven ter plaatse werd geïnstalleerd.
 
De spraakverstaanbaarheid is enorm verbeterd sinds de akoestische behandeling en zal er nog verder op vooruitgaan zodra het volledige audiosysteem - inclusief microfoons en signaalketen en luidsprekers (momenteel geïnstalleerd maar nog niet aangesloten) - volgende zomer wordt geïnstalleerd. Amptec coördineerde dit complexe project sinds midden 2021 tot de definitieve oplevering midden 2023.
 
Het fotoalbum vind je hier.
 
Partners:
EMG
Lux Lumen
Painting With Light
IRRI Ingenieursbureau
Nys Metaalbedrijf
JMKS
StaPoTech
Artnovion

Geïnteresseerd in onze oplossingen ? Contacteer ons :