Amptec acstx


amptecacstx

Gezondheid en welzijn eerst

04-04-2023

Een ruimte vol uitbundige kinderen kan vermoeiend en stressvol zijn, maar het wordt nog erger in een galmende omgeving (zoals sportzalen, gangen, schoolcafetaria’s enz.) waardoor a) het geluid versterkt en b) spraak onverstaanbaar wordt. Het gevolg is dat het lawaai nog erger wordt omdat mensen hun stem verheffen om toch maar gehoord te worden (wat al helemaal niet helpt) en waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat: hoe meer lawaai, hoe harder mensen gaan schreeuwen, hoe groter het lawaai ... En het eindresultaat is dat iedereen hoofdpijn krijgt en erg gespannen rondloopt!
 
Galm ontstaat door geluid dat weerkaatst op harde oppervlakken. In een schoolomgeving leiden de hogere geluidsniveaus en verminderde verstaanbaarheid tot meer stress voor iedereen: kinderen kunnen zich minder goed concentreren en leraars hebben moeite om zich verstaanbaar te maken omwille van het achtergrondgeluid. De meest efficiënte oplossing voor dit probleem is om de galm te dempen door middel van een akoestische behandeling.
 

Amptec acstx


Akoestische behandeling
Door een kamer te bekleden met aborberende panelen vermindert de geluidsweerkaatsing, waardoor ook de onaangename en storende achtergrondgeluiden aanzienlijk afnemen die het gevolg zijn van de galm. Dit is bijzonder doeltreffend in kinderdagverblijven en leslokalen waar kinderen al eens luid zijn. Het resultaat is een stillere en rustigere omgeving, wat een zeer positieve impact heeft op het welzijn van zowel de kinderen als de leraars. Stress en vermoeidheid nemen af en de kinderen kunnen zich beter focussen en ook langer concentreren. Ook voor de leraars heeft dit voordelen doordat ze niet meer moeten roepen om zich verstaanbaar te maken, waardoor de kinderen minder afgeleid zijn en een minder storende invloed hebben in de klas. 
 
Het verminderen van het omgevingsgeluid heeft een kalmerende uitwerking op iedereen en niet enkel op korte termijn. Het kunnen werken in een niet-vermoeiende omgeving heeft aanzienlijke voordelen op lange termijn: blije kinderen zijn gemakkelijker in toom te houden, waardoor ook de leraars en verzorgers zich beter voelen, wat op zijn beurt weer een positief effect heeft op de kinderen. 
 
Beluister onderstaande audioclip van een van onze recente projecten om het verschil te horen tussen een ruimte met en één zonder akoestische behandeling.
https://www.amptec.be/acstx
Geïnteresseerd in onze oplossingen ? Contacteer ons :