Project
Amptec harmoniseert audio-ervaring in Cultureel Centrum Leopoldsburg


CC Leopoldsburg

01-04-2022 / Live / Acoustics /


In 2021 vierde het Cultureel Centrum Leopoldsburg, in het noorden van België, zijn 40ste verjaardag. Wat vier decennia geleden begon als een bescheiden onderneming, is uitgegroeid tot een bloeiend cultureel centrum met een uiterst gevarieerd programma met muziek, theater, dans, comedy en ook een rijk educatief programma. Voor deze gelegenheid werd de grote theaterzaal grondig gerenoveerd, en werd geïnvesteerd in een verbeterd geluidssysteem, een nieuwe akoestiek, nieuwe verlichting, nieuwe zetels en airconditioning. Leopoldsburg CC richtte zich tot Amptec voor de vereisten inzake audio en akoestiek.


Volgens David Liebens van Amptec was het grootste probleem de flutterecho in het midden van de ruimte, veroorzaakt door de ongebruikelijke zeshoekige vorm. "Een flutterecho doet zich voor wanneer twee parallelle oppervlakken die geluid weerkaatsen ver genoeg van elkaar verwijderd zijn zodat de luisteraar de weerkaatsingen tussen beide als afzonderlijke echo's hoort," zo legt hij uit. "Het hoorbare effect is een soort van 'fluttering' aangezien de echo's snel achter elkaar volgen, of een soort van buisachtig, hol geluid in kleinere plaatsen. Het was al jaren een probleem in het CC Leopoldsburg als gevolg van de vreemde vorm van de ruimte, dus het oplossen ervan was een grote prioriteit."

CC Leopoldsburg


In samenwerking met Artnovion, een gerenommeerde ontwikkelaar van akoestische panelen, voerde Amptec een akoestische analyse uit om te bepalen hoe de flutterecho, die zich in het middenfrequentiebereik bleek te bevinden, het best kon worden verholpen. Een ArrayCalc-analyse hielp om te bepalen hoe het FoH-systeem - dat al van d&b was - kon worden verbeterd.


"We installeerden een combinatie van Artnovion Siena mid-range absorberende panelen en onze eigen Amptec PET full-range absorberende panelen tegen de wanden, en verschillende PET-wolkpanelen tegen het plafond tegenover de prosceniumboog. De wolkpanelen bieden mogelijkheden voor weerkaatsingscontrole waardoor de verstaanbaarheid van spraak aanzienlijk is verbeterd; in het algemeen hebben we ongewenste weerkaatsingen weggewerkt, de nagalmtijd geoptimaliseerd en de esthetiek van de ruimte verbeterd, aangezien vooral de Artnovion-panelen niet enkel de akoestiek verbeteren, maar er ook nog eens heel goed uitzien", legt Amptec acstx-salesmanager Niels Neven uit.


Om de dekking, homogeniteit en verstaanbaarheid van het geluidssysteem te verbeteren, optimaliseerde Amptec het bestaande systeem door er verschillende nieuwe elementen aan toe te voegen. "We voegden point source-luidsprekers van de V-Series toe; deze hebben uitstekende spreidingseigenschappen en zorgen voor een aanzienlijke verbetering van de verstaanbaarheid van spraak," merkt Liebens op. "Omdat duurzaamheid voor ons belangrijk is, heeft Amptec elementen uit het vorige systeem opnieuw gebruikt voor de centrale cluster. We voegden een zwevende Y-SUB toe als onderdeel van de centrale cluster, en ook op de grond gestapelde V-SUB's. Het systeem wordt gecompleteerd door 5S-lipfills met ultrastrakke bekabeling."


Zoals vaak het geval is in multifunctionele culturele centra, is er ook hier behoefte aan een gebruiksvriendelijke controle en bediening, zodat snel en gemakkelijk tussen scenario's kan worden geswitcht. Amptec installeerde en programmeerde een d&b R90 aanraakcontroller die presets oproept met een druk op de knop en die een eenvoudige inputsignaalroutering naar verschillende luidsprekergroepen mogelijk maakt.
Het resultaat spreekt voor zich. Leopoldsburg is nu klaar om met vertrouwen nationale en internationale artiesten te ontvangen, en het publiek kan genieten van een nieuwe geluidservaring," besluit Liebens.
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg
CC Leopoldsburg

Partners in dit project

Artnovion
d&b audiotechnik
DiGiCo
NTP Technology


CC Leopoldsburg
Kastanjedreef 1
3970 Leopoldsburg
België