Project
Innovatieve akoestische oplossing werpt nieuw licht in de Kamer van Volksvertegenwoordigers


De Kamer, La Chambre

01-09-2022 / Live / Corporate / Acoustics /


De Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers, gevestigd in het imposante neoklassieke regeringsgebouw in Brussel, is altijd al een bijzonder uitdagende omgeving geweest voor spraaktoepassingen.


Als gevolg van constant evoluerende technologieën schreef de Belgische regering een openbare aanbesteding uit om deze en andere problemen op te lossen. Hedendaagse democratie heeft nood aan moderne broadcastapparatuur in een ruimte waar men elkaar begrijpt. Na de gunning werd Amptec geselecteerd als partner om de akoestische problemen in de Kamer te analyseren en aan te pakken. Het bedrijf zag mogelijkheden tot verbetering in 4 gebieden: de akoestiek in de ruimte, microfoons, signaalketen en luidsprekersysteem.


Amptec, dat het hele project coördineerde, selecteerde verschillende partners om mee samen te werken - waaronder Painting with Light, Lux Lumen en Artnovion - en organiseerde wekelijkse vergaderingen met alle belanghebbende partijen om ervoor te zorgen dat het project op schema bleef.


Amptec acstx
Om de grote en ingewikkelde ruimte te visualiseren, voerden de ingenieurs van Amptec acstx een gedetailleerde 3D-meting uit. Simulaties en verdere akoestische analyse, inclusief nagalmtijd en STI-waarden, maakten de weg vrij voor de volgende stap.


De eerdere vermoedens werden bevestigd. Veel harde oppervlakken en een indrukwekkende koepel zorgen voor ongewenste weerkaatsingen, waardoor het voor de politici moeilijk wordt om elkaar te verstaan. Het werd al snel duidelijk dat de akoestische behandeling van de koepel de grootste uitdaging, maar ook het efficiëntste deel van de oplossing was.


Om het gewenste resultaat te behalen raadde Amptec aan om luidsprekers en akoestisch materiaal onder de koepel te bevestigen. Daarom moest de oude halogeenverlichting eerst verwijderd worden.


De rest van de akoestische behandeling bestaat uit absorberende Artnovion-panelen tegen de achterwand en het balkon. Om ervoor te zorgen dat de panelen ter hoogte van de galerij naadloos opgaan in de omgeving, maakte Amptec foto's van de marmeren gevel en bestelde deze als printbare panelen, waardoor ze vrijwel onzichtbaar zijn. Het behoud van het klassieke karakter van de Kamer was een belangrijke factor in het proces.

Verlichting
Hoewel de vervanging van de verlichting geen onderdeel van de originele opdracht was kon dit niet vermeden worden. Painting With Light (PWL) werd door Amptec aangesteld in een samenwerking om geluidabsorberende wolken met geïntegreerde verlichting te ontwerpen. Vooraleer PWL aan het ontwerp van de akoestische wolken begon, voerde het bedrijf een uitgebreide lichtstudie uit. De specialist in visuele ervaringen kwam nadien met een gedurfd design.

De resulterende structuur met drie verdiepingen die onder de koepel zweeft sluit harmonieus aan bij de ronde vormen van de ruimte. Vijf zwevende d&b V7P-luidsprekers onderaan zorgen voor de geluidsversterking van de Kamer.


Amptec stelde Lux Lumen aan voor het ontwerp van het kader en de uplighters, dat door beide bedrijven ter plaatse werd geïnstalleerd. De wolken van het onderste niveau zijn voorzien van energie-efficiënte verlichting, zowel binnenin voor algemene verlichting als bovenaan om de wolken erboven te verlichten. De bovenste twee niveaus omvatten enkel uplighters om de wolken erboven en het plafond te verlichten. PWL heeft ook de lampen in de zijkant van de koepel vervangen door energiezuinige LED's om het natuurlijke zonlicht na te bootsen. De nieuwe verlichting voldoet zowel aan de vereisten voor TV-uitzendingen als aan de moderne normen voor zacht licht voor het verlichten van architectuur.


What’s next?
Amptec steldde premium partners aan en coördineerde dit omvangrijke project met succes. Nu het parlementaire jaar is begonnen worden de plannen voor de volgende stappen uitgezet, inclusief de vervanging van de microfoons en de vernieuwing van de mengtafel en luidsprekers.


De spraakverstaanbaarheid is enorm verbeterd sinds de akoestische behandeling en zal er nog verder op vooruitgaan zodra het volledige audiosysteem volgende zomer wordt opgeleverd.


Partners in dit project

Amptec acstx
Amptec connx
Artnovion
d&b audiotechnik

In collaboration with :
EMG
Painting With Light
Lux Lumen
Nys Metaalbedrijf
JMKS
StaPoTech
Ingenieursbureau IRRI


De Kamer, La Chambre
Wetstraat 10
1000 Brussel
België
https://www.dekamer.be